A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вертіївська громада
Чернігівська область, Ніжинський район

День Соборності України або чому 22 січня – така важлива дата для українців

Дата: 21.01.2022 08:50
Кількість переглядів: 295

Саме цього січневого дня у запалі революційних змін була створена Українська Народна Республіка,  відома як УНР. Четвертий Універсал був виданий 22 січня 1918-го року і декларував незалежність України. УНР проголошувалася «самостійною, ні від кого не залежною, вільною суверенною державою українського народу».

Більш того на тих територіях, які входили до складу колись потужної Австро-Угорської імперії, була утворена ЗУНР - Західноукраїнська Народна Республіка. Вже до кінця року, в грудні 1918-го у Фастові, з гарячим бажанням втілити українську мрію в реалії, лідерам цих двох держав вдалося підписати своєрідний поєднувальний договір. Цей договір увійшов в нашу сучасну історію як «Акт злуки», а 22 січня 1919-го року він був публічно оприлюднений в Києві на знаменитій Софійській площі.

Але тоді на територію України увірвалася кривава диктатура, яка поспішила зламати ці сміливі починання вільного українського народу. Уже буквально через кілька місяців більшовики увійшли в Київ, Закарпаття окупувала Чехословаччина, а Східну Галичину - поляки. А далі...

Акт злуки так і залишився лише декларацією.  Та народ ніколи не втрачав надію, адже народ, який втратив надію, просто зникає. Наш народ не зник, а загартувався. І сьогодні ми пам’ятаємо той день проголошення Акту Злуки як день великого піднесення і віри у наше майбутнє, вільне та щасливе майбутнє. Наше свято до нас повернулося.

22-го січня 1990-го року мільйони українців вишикувалися в справжній  живий ланцюг, що розтягся від Києва до Львова. Таким чином уособлюючи єдність всіх українців і свободу жити на своїй землі.

У 1999 році відповідно до Указу Президента України ця дата була закріплена на законодавчому рівні суверенної держави. З тих пір відзначаємо щорічно 22 січня - у день проголошення в 1919 році Акта Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки - День Соборності України.

Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь