A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вертіївська громада
Чернігівська область, Ніжинський район

Козацькому роду – нема переводу

Дата: 12.10.2017 00:00
Кількість переглядів: 4664

Бо найкращі вояки –

Запорозькі козаки!

І не буде переводу

Українському народу

Доки із глибин сторіч

Долина козацький клич.

Фото без опису

   Щоб правильно орієнтуватися в житті, щоб бути освіченою людиною треба знати минуле свого народу, його історію. У минулому українського народу було неповторне і легендарне явище – Запорізька Січ. Ми з вами живемо на славній землі і повинні знати про славні діла своїх предків – запорожців. Переконаність у надзвичайно важливій ролі козацтва в історії України – це одна з тих небагатьох істин, яка не викликає сумніву у людей з різними, навіть протилежними поглядами на політику, ідеологію та історію.

   Козацтво – це не лише суспільний стан з особливим способом життя, не лише самобутнє військове формування з тільки йому притаманним хитросплетінням дипломатичних відносин з близькими і далекими сусідами. Козацтво було неповторною моделлю суспільного розвитку з оригінальним соціально – політичним устроєм, своєрідним побутом, традиціями, етичними і правовими нормами, культурою, фольклором.

   Із козацтвом пов’язана і величезна кількість специфічних термінів та виразів, які сьогодні малозрозумілі не лише широкому загалові, а й багатьом професійним історикам. Козацтво – це надзвичайно широкий у своїх вимірах і різноманітний у проявах світ – загадковий і привабливий. Він завжди притягував до себе небайдужих і творчих людей.

   День українського козацтва встановлений Указом Президента України в 1999 році. Це свято відзначається щорічно 14 жовтня – у день Покрови Пресвятої Богородиці.

   До цього свята бібліотекарі Вертіївської сільської публічної бібліотеки Оксана Шарова і Валентина Федько підготували та провели у 7 класі Вертіївської           ЗОШ – І-ІІ ступенів (класний керівник Зоценко Тетяна Миколаївна)  бібліотечний захід «Де козак, там і слава». Своєю метою бібліотекарі ставили такі цілі: формування в учнів цілісного духовного світогляду та почуття патріотизму, поглиблення знань  про звичаї, обряди, атрибути, пов’язані з козацькою минувшиною.

   До уваги присутніх була представлена виставка «Рідне земле моя, ти козацького славного роду» де були представлені книги: М.А. Шудря «Січ-мати», «Історія України в особах. Козаччина»( керівник авторського колективу В.М. Горобець),       С. Леп’явко «Козацькі війни К.Косинського та С.Наливайка», Юрій Мицик «Тиміш та Юрій Хмельницькі» та інші.

   Учні активно брали участь у вікторинах , конкурсах  «Острів прислів’їв», «Хто швидше», «Український борщ». Згадати ті давні часи і полинути в їх атмосферу допоміг перегляд документального фільму про козаків. Бібліотекарі закріпили заповіді козаків за якими повинні жити і нинішні юні патріоти України: «Честь і добре ім’я для козака дорожче за життя», «Поважай старших, цінуй старість», «Будь працьовитим, не ледарюй», «Бережи свою сім’ю, будь їм прикладом» та інші.

  Давайте не забувати свою історію. Які важкі часи не переживала наша країна, як не намагалися вороги знищити Україну, вона вистояла, набула незалежності й зберегла свої прекрасні традиції. Мабуть, справді свята Богородиця захищає нас своїм покровом.

Валентина Федько,

                                             бібліотекар Вертіївської сільської публічної бібліотеки



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь