A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вертіївська громада
Чернігівська область, Ніжинський район

Увага! Американський білий метелик.

Дата: 11.08.2017 13:41
Кількість переглядів: 892

На терирорії Ніжинського району, а зокрема в с. Вертіївка в цьому році спостерігається спалах Американського Білого Метелика. Жителі ройону можуть спостерігати павутинні кубла на деревах в яких знаходяться бородавчасті, у густих довгих волосках гусениці які обїдають листя на деревах що викликає занепокоєння населення. Попередній спалах спостерігався в районі в 2014-15 роках.

Фото без опису

В цьму році шкідник значно розширив свій ареал в зв’язку з погодними умовами, зима була відносно теплою, а літо- не дуже спекотним.

Американський білий метелик (АБМ). Ця комаха надзвичайно агресивний шкідник і для України та багатьох інших європейських країн являється карантинним організмом. Пошкоджує АБМ близько 250 видів рослин, але найбільше - шовковицю, клен, вишню, яблуню і ін. Шкодочинність виду обумовлюється надзвичайною ненажерливістю гусені, яка на дереві середнього віку з’їдає все листя протягом кількох діб. В результаті втрачається повністю урожай поточного року, а при пошкоджені дерев протягом 2 – 3 років підряд вони гинуть.

Фото без опису

Зазвичай АБМ виявляють за характерними павутинними кублами на дереві, які роблять гусениці, спочатку вони не великі, згодом кубло може збільшуватись до 1-1,5 м.

У нашій зоні американський білий метелик встигає розвинутись у двох поколіннях. Перше покоління кінець травня початок липня, друге покоління кінець липня початок вересня.

В разі виявлення АБМ в себе на присадибних ділянках чи садах прохання знищувати гусінь аби вона не розповзалася по всій ділянці, допоможе також перекопування груту біля дерев, спалюваня листя. Щоб цей небажаний об’єкт не став для садівництва та лісового господарства у нашому регіоні тим, ким зараз є колорадський жук на картопляних полях України.

 

 

Фахівці відділу фітосанітарних процедур

ДУ»Чернігівська обласна фітосанітарна лабораторія»

Крупельницький С.О., Гармаш Л.С.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь