A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вертіївська громада
Чернігівська область, Ніжинський район

ДОМАШНЄ НАСИЛЬСТВО НАД ДІТЬМИ: ЙОГО ВИДИ ТА НАСЛІДКИ

Дата: 10.10.2019 15:19
Кількість переглядів: 1010

Жорстоке ставлення до дитини і нехтування її інтересами можуть мати різні види і форми, але їх наслідками завжди є серйозний збиток для здоровя, розвитку і соціалізації дитини, нерідко й загроза її життю чи навіть є причиною смерті.

Фото без опису

Розрізняють чотири основні форми жорстокого поводження та зневажання дітей:

Фізичне насильство - дії або відсутність дій з боку батьків або інших дорослих, що шкодять здоровю дитини, порушують її розвиток і позбавляють життя. Це можуть бути тілесні покарання, удари долонею, стусани, опіки, задушення, грубі хапання, штовхання, плювки, застосування палиці, паска, ножа, пістолета.

Сексуальне насильство або розбещення дітей - це будь-які сексуальні стосунки/взаємодія з дитиною, в яких дитина використовується дорослим або іншою дитиною для задоволення сексуальних потреб, залучення дитини до проституції, порнобізнесу.

Психологічне (емоційне) насильство - це постійні або періодичні словесні образи, погрози від батьків, опікунів, учителів, вихователів, приниження людської гідності, звинувачення в тому, в чому дитина невинна, демонстрація ворожості, нелюбові. До цього виду насильства належить також постійна брехня, обман дитини (внаслідок чого вона втрачає довіру до дорослого), а також ситуації, коли вимоги до дитини не відповідають її віковим можливостям. У психічному насильстві можна відокремити вербальне та емоційне насильство. Вербальне (словесне) чиниться у разі критики і докорів буквально за кожний вчинок. Емоційне насильство може відбуватися взагалі без слів за допомогою міміки, пози, поглядів, інтонації.

Зневага (нехтування) інтересами і потребами дитини (або економічне насильство) - відсутність належного забезпечення основних потреб дитини в їжі, одязі, житлі, вихованні, медичній допомозі з боку батьків чи осіб, що їх заміняють, у силу обєктивних причин (бідність, психічні хвороби, недосвідченість) і без таких. Типовим прикладом зневажливого ставлення до дітей є залишення їх без догляду, що часто призводить до нещасних випадків, отруєнь та інших небезпечних наслідків для життя і здоровя дитини.

Діти, що зазнавали жорстокого ставлення до себе, часто відстають у рості, масі від своїх однолітків. Вони пізніше починають ходити, говорити, рідше сміються, вони значно гірше встигають у школі, ніж їх однолітки. Та й зовні діти, що живуть в умовах зневаги їх інтересів, фізичних й емоційних потреб, виглядають по-іншому, ніж діти, що живуть у нормальних умовах: у них припухлі, «заспані» очі, бліде обличчя, скуйовджене волосся, неохайність в одязі, інші ознаки гігієнічної занедбаності - педікульоз, висипання, неприємний запах від одягу і тіла.

Незалежно від виду і характеру насильства в дітей можуть спостерігатися різні захворювання, що належать до психосоматичних: ожиріння чи, навпаки, різка втрата ваги, що обумовлено порушеннями апетиту. Під час емоційного (психічного) насильства нерідко бувають шкірні висипання, алергійна патологія, виразка шлунка, під час сексуального насильства - непояснений (якщо ніяких захворювань органів черевної порожнини і малого тазу не виявляється) біль внизу живота. Часто в дітей розвиваються такі нервово-психічні захворювання, як заїкуватість, енурез, енкопрез.

Діти, що зазнали різного роду насильства, самі стають агресивними, що найчастіше виливається на більш слабких: молодших за віком дітей, на тварин. Часто їх агресивність виявляється в грі, часом спалахи гніву не мають видимої причини.

Тому, якщо ви, або ваша дитина постраждала від насильства, чи вам став відомий випадок скоєння насильства, то ви можете звернутися за допомогою до:

правоохоронних органів (поліція). Ви можете викликати поліцію або звернутися особисто (за адресою: м. Ніжин, вул. Московська, 22);

відділ освіти, сім’ї, молоді та спорту Вертіївської сільської ради, де від вас приймуть заяву про здійснення насильства та залучать відповідні органи для надання допомоги (за адресою: с. Вертіївка, вул. Миру, 126);

центр надання соціальних послуг Вертіївської сільської ради, де ви отримаєте соціальні послуги (за адресою: с. Вертіївка, вул. Миру, 126)

служба у справах дітей Вертіївської сільської ради, де ви отримаєте консультації (за адресою: с. Вертіївка, вул. Миру, 126).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь