A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вертіївська громада
Чернігівська область, Ніжинський район

Зловживати статусом безробітного не варто!

Дата: 22.01.2021 15:19
Кількість переглядів: 507

 Про це попереджають у службі зайнятості. Безробітній особі доведеться повернути незаконно отримані кошти, якщо вона перебуває на обліку в службі зайнятості, отримує допомогу по безробіттю і одночасно нелегально працює, виконує роботу, надає послуги за цивільно-правовими договорами, займається підприємницькою діяльністю, отримує соціальні виплати тощо.

Фото без опису

   Ці неправомірні дії виявляються шляхом обміну інформацією між службою зайнятості, Державною податковою службою України та Пенсійним фондом України, а також органами Держпраці, які здійснюють контрольні заходи щодо легалізації трудових відносин. Крім того, за даними верифікації з Міністерства фінансів України служба зайнятості отримує інформацію про соціальні виплати, зокрема, працездатним особам, які здійснюють догляд за дитиною-інвалідом, інвалідом I групи або за особою похилого віку, яка за медвисновком потребує постійного стороннього догляду або досягла 80-річного віку; батькам-вихователям дитячих будинків сімейного типу, прийомним батькам; особам, які доглядають за інвалідом I чи II групи внаслідок психічного розладу.

         Отож, у будь-якому випадку інформація щодо отриманого доходу під час перебування на обліку рано чи пізно обов’язково надійде до служби зайнятості і неправомірно отримана допомога по безробіттю та вартість соціальних послуг буде стягнута відповідно до норм чинного законодавства.

         У разі неповернення коштів у встановлений строк, стягнення здійснюється у судовому порядку.

         Так, протягом 2020 року в області виявлено 161 особу, які неправомірно отримали кошти Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття у сумі 846,9 тис.грн.

         З незаконно отриманих безробітними коштів добровільно відшкодовано 624 тис. грн. Тим, хто ухиляється від повернення коштів, доведеться мати справу з судовими та правоохоронними органами.

         Так, службою зайнятості подано 15 позовів до суду на суму 192,7 тис. грн. та 8 звернень до правоохоронних органів на суму 73,5 тис. грн. з метою сприяння у відшкодуванні завданих Фонду збитків. Зокрема, за результатами розгляду судом матеріалів кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за повідомленням Чернігівського обласного центру зайнятості, один громадянин притягнутий до кримінальної відповідальності.

          Фахівцями Ніжинської міськрайонної філії ЧОЦЗ виявлено 20 випадків незаконного отримання допомоги по безробіттю на загальну суму 84,5 тис.грн. Усі кошти добровільно повернуті.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь