Вертіївська громада
Чернігівська область, Ніжинський район

Зайняти дитину після шкільних уроків? Вертіївська громада має відповідь на це питання!

Дата: 22.11.2021 15:53
Кількість переглядів: 302

  • Діти нічим зараз не цікавляться…
  • Дітям окрім комп’ютера нічого не потрібно…
  • Діти зараз постійно у своїх телефонах…
  • Як відволікти дітей від гаджетів?..

Не знаю жодної матері чи батька, які б не промовляти коли-небудь  хоча б одну з цих фраз. Але ж і вислів : «Треба відучити дитину від гаджетів» теж звучить несучасно. Не треба відучувати, треба навчити користуватися вдумливо і показати, що не гаджетами єдиними цікавий цей світ.

Цікаве, насичене фарбами життя, – воно не в телефонах, і задача  дорослих  – довести  це дітворі на ділі, а не на словах. Розкрити талант дитини і допомогти розвинути його - це, мабуть, і є основна мета роботи Вертіївської школи мистецтв, яка сьогодні є осередком мистецької освіти Вертіївської громади. Варто нагадати, що з січня цього року школа мистецтв працює на території  Вертіївської громади та під керівництвом відділу освіти, культури, сім’ї, молоді та спорту Вертіївської сільської ради, директором школи є  Анжела Константиненко.

На сьогоднішній день у школі мистецтв навчаються 234 учні за різними спеціальностями. Школа має 4 відділи: музичний (сольний спів, баян, гітара, електрогітара, домра), художній (скульптура, живопис, рисунок), хореографічний (народно-сценічний танець), театральний (сценічне мистецтво). Викладачі займаються з учнями згідно графіку в чотирьох філіалах по всій Вертіївській громаді: у Вертіївському, Липоворізькому, Кукшинському та Черняхівському.

У задумах директора закладу іще відкрити відділ ударних і саксофону. Це відкриє ще більше можливостей для дітвори навколишніх сіл. У школі вже зайняла своє місце ударна установка, яку в межах спонсорської допомоги надав Іван Кобижча, директор ТОВ «Ніжин Агро». Викладач школи Олександр Кушенко уже випробовує барабани. Звучать драйвово.

Зараз школа мистецтв базується у селі Липів Ріг, у приміщенні колишньої будівлі сільської ради. Тут місця достатньо для проведення репетицій, зберігання інструментів та досить численного реквізиту школи. Для проведення концертів, організації виступів у Липовому Розі є сільський клуб. Окрім виступів, тут проводять свої репетиції учасники театральної студії «Кроки за сценою», керівником якої є Тетяна Думенко. Уже готують декорації до новорічних свят. Учні самостійно займаються оформленням залу для проведення усіх заходів. Вихованці художнього відділу оформлюють фотозони, оздоблюють сцену,  створюють неповторний тематичний декор.

 Звісно, в умовах червоної зони епіднебезпеки, багато задуманих концертів було відмінено, заплановані заходи не відбулися. Але викладачі мають щиру надію, що все ж таки вдасться відсвяткувати Новий  Рік та прийдешні зимові свята. Адже готується великий новорічний вогник із залученням усіх вихованців школи мистецтв та колективів Вертіївської громади. Ми усі сподіваємося, що це все ж таки стане можливим з дотриманням карантинних вимог.

Тож репетиції у розпалі. Але викладачі працюють не лише у Липовому Розі. У різні дні вони займаються з дітьми у Вертіївці, Кукшині, Черняхівці. Головне  на часі – знайти підходяще приміщення для занять та репетицій, адже часто в селах просто ніде прилаштуватися мистецькому гуртку. Скажімо, репетиція ансамблю гітаристів, чи заняття з гри на баяні, вимагає такого приміщення, де б їх учасники могли не лише розміститися, а і мали б можливість зберігати ці інструменти. Це буває непросто. Але це не скарги, а лиш плани на майбутнє, які неодмінно будуть втілені і діти з викладачами зможуть працювати у комфорті. Для Вертіївської громади школа мистецтв – новий заклад, тим більше із філіями. І здобутки її керівництва на ряду зі сприянням місцевої влади очевидні. Та це лише початок. Далі – більше.

Вихованці школи постійно є учасниками різних як місцевих і обласних, так і міжнародних конкурсів і фестивалів. Цього року делегація наших юних артистів брала участь у міжнародному мистецькому фестивалі в місті Одеса «Самоцвіти аквафест», у якому вокалістка Каріна Остапенко одержала перше місце у своїй номінації, а хореографічний колектив «Світанок» посів друге місце. Допомогу в організації подорожі  надав директор  фермерського господарства  «Липоворізьке» Олексій Сутула. Наступний тур цього фестивалю пройде у Болгарії. Викладачі готують з учнями оригінальні номери, щоб гідно представити свій край. Поїздка запланована на червень 2022 року.

Для дітей ці заняття – в задоволення, це своєрідний клуб за інтересами для них, але варто наголосити, що ставляться вони до уроків зі всією серйозністю. Вокалісти займаються не лише співом. Серед дисциплін, які вони вивчають ще і сольфеджіо та нотна грамота. Це хоч і не найбільш захоплюючі уроки, але тут гартується професіоналізм та грамотність у своїй справі.

Дітвора поспішає на заняття, хтось іде додому вже після репетиції і захоплено емоційно обговорює з однокласниками попередній урок; викладачі готуються до занять, вишуковують все більш оригінальні види роботи, створюють сценарії та тренуються, радяться один з одним щодо майбутніх проєктів. І у цьому метушливому, але такому затишному мурашнику і народжуються справді непересічні ідеї, отримують своє огранювання юні таланти.

Шлях кожного відомого діяча - актора, музиканта, хореографа, колись починався із того, що батьки відвели до школи мистецтв. Адже, здебільшого, кожна маленька дитина мріє саме про творчу професію. Потім підростає, визначається з пріоритетними інтересами і обирає справу по душі. Але коли справа по душі – це все-таки творчість, а дитині в селі немає де її розвинути – це неправильно. Просто щоб виявити свій талант, розкрити його, потрібен  учитель і наставник, який би вивів юне обдарування на цю творчу стежину.

 Розвивається суспільство, розвивається громада, розвивається простір навколо нас, і ми всі розвиваємося. І, дякувати Богу, наша громада має змогу і прагнення  забезпечити дітям доступ до творчості, якщо вони відчувають у тому потребу. І, хтозна, може через кілька років у біографії відомого на увесь світ артиста прочитаємо: навчався у Вертіївській школі мистецтв, де юний талант розгледіли і дали першу підтримку і мотивацію.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь