A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вертіївська громада
Чернігівська область, Ніжинський район

Зайняти дитину після шкільних уроків? Вертіївська громада має відповідь на це питання!

Дата: 22.11.2021 15:53
Кількість переглядів: 264

  • Діти нічим зараз не цікавляться…
  • Дітям окрім комп’ютера нічого не потрібно…
  • Діти зараз постійно у своїх телефонах…
  • Як відволікти дітей від гаджетів?..

Не знаю жодної матері чи батька, які б не промовляти коли-небудь  хоча б одну з цих фраз. Але ж і вислів : «Треба відучити дитину від гаджетів» теж звучить несучасно. Не треба відучувати, треба навчити користуватися вдумливо і показати, що не гаджетами єдиними цікавий цей світ.

Цікаве, насичене фарбами життя, – воно не в телефонах, і задача  дорослих  – довести  це дітворі на ділі, а не на словах. Розкрити талант дитини і допомогти розвинути його - це, мабуть, і є основна мета роботи Вертіївської школи мистецтв, яка сьогодні є осередком мистецької освіти Вертіївської громади. Варто нагадати, що з січня цього року школа мистецтв працює на території  Вертіївської громади та під керівництвом відділу освіти, культури, сім’ї, молоді та спорту Вертіївської сільської ради, директором школи є  Анжела Константиненко.

На сьогоднішній день у школі мистецтв навчаються 234 учні за різними спеціальностями. Школа має 4 відділи: музичний (сольний спів, баян, гітара, електрогітара, домра), художній (скульптура, живопис, рисунок), хореографічний (народно-сценічний танець), театральний (сценічне мистецтво). Викладачі займаються з учнями згідно графіку в чотирьох філіалах по всій Вертіївській громаді: у Вертіївському, Липоворізькому, Кукшинському та Черняхівському.

У задумах директора закладу іще відкрити відділ ударних і саксофону. Це відкриє ще більше можливостей для дітвори навколишніх сіл. У школі вже зайняла своє місце ударна установка, яку в межах спонсорської допомоги надав Іван Кобижча, директор ТОВ «Ніжин Агро». Викладач школи Олександр Кушенко уже випробовує барабани. Звучать драйвово.

Зараз школа мистецтв базується у селі Липів Ріг, у приміщенні колишньої будівлі сільської ради. Тут місця достатньо для проведення репетицій, зберігання інструментів та досить численного реквізиту школи. Для проведення концертів, організації виступів у Липовому Розі є сільський клуб. Окрім виступів, тут проводять свої репетиції учасники театральної студії «Кроки за сценою», керівником якої є Тетяна Думенко. Уже готують декорації до новорічних свят. Учні самостійно займаються оформленням залу для проведення усіх заходів. Вихованці художнього відділу оформлюють фотозони, оздоблюють сцену,  створюють неповторний тематичний декор.

 Звісно, в умовах червоної зони епіднебезпеки, багато задуманих концертів було відмінено, заплановані заходи не відбулися. Але викладачі мають щиру надію, що все ж таки вдасться відсвяткувати Новий  Рік та прийдешні зимові свята. Адже готується великий новорічний вогник із залученням усіх вихованців школи мистецтв та колективів Вертіївської громади. Ми усі сподіваємося, що це все ж таки стане можливим з дотриманням карантинних вимог.

Тож репетиції у розпалі. Але викладачі працюють не лише у Липовому Розі. У різні дні вони займаються з дітьми у Вертіївці, Кукшині, Черняхівці. Головне  на часі – знайти підходяще приміщення для занять та репетицій, адже часто в селах просто ніде прилаштуватися мистецькому гуртку. Скажімо, репетиція ансамблю гітаристів, чи заняття з гри на баяні, вимагає такого приміщення, де б їх учасники могли не лише розміститися, а і мали б можливість зберігати ці інструменти. Це буває непросто. Але це не скарги, а лиш плани на майбутнє, які неодмінно будуть втілені і діти з викладачами зможуть працювати у комфорті. Для Вертіївської громади школа мистецтв – новий заклад, тим більше із філіями. І здобутки її керівництва на ряду зі сприянням місцевої влади очевидні. Та це лише початок. Далі – більше.

Вихованці школи постійно є учасниками різних як місцевих і обласних, так і міжнародних конкурсів і фестивалів. Цього року делегація наших юних артистів брала участь у міжнародному мистецькому фестивалі в місті Одеса «Самоцвіти аквафест», у якому вокалістка Каріна Остапенко одержала перше місце у своїй номінації, а хореографічний колектив «Світанок» посів друге місце. Допомогу в організації подорожі  надав директор  фермерського господарства  «Липоворізьке» Олексій Сутула. Наступний тур цього фестивалю пройде у Болгарії. Викладачі готують з учнями оригінальні номери, щоб гідно представити свій край. Поїздка запланована на червень 2022 року.

Для дітей ці заняття – в задоволення, це своєрідний клуб за інтересами для них, але варто наголосити, що ставляться вони до уроків зі всією серйозністю. Вокалісти займаються не лише співом. Серед дисциплін, які вони вивчають ще і сольфеджіо та нотна грамота. Це хоч і не найбільш захоплюючі уроки, але тут гартується професіоналізм та грамотність у своїй справі.

Дітвора поспішає на заняття, хтось іде додому вже після репетиції і захоплено емоційно обговорює з однокласниками попередній урок; викладачі готуються до занять, вишуковують все більш оригінальні види роботи, створюють сценарії та тренуються, радяться один з одним щодо майбутніх проєктів. І у цьому метушливому, але такому затишному мурашнику і народжуються справді непересічні ідеї, отримують своє огранювання юні таланти.

Шлях кожного відомого діяча - актора, музиканта, хореографа, колись починався із того, що батьки відвели до школи мистецтв. Адже, здебільшого, кожна маленька дитина мріє саме про творчу професію. Потім підростає, визначається з пріоритетними інтересами і обирає справу по душі. Але коли справа по душі – це все-таки творчість, а дитині в селі немає де її розвинути – це неправильно. Просто щоб виявити свій талант, розкрити його, потрібен  учитель і наставник, який би вивів юне обдарування на цю творчу стежину.

 Розвивається суспільство, розвивається громада, розвивається простір навколо нас, і ми всі розвиваємося. І, дякувати Богу, наша громада має змогу і прагнення  забезпечити дітям доступ до творчості, якщо вони відчувають у тому потребу. І, хтозна, може через кілька років у біографії відомого на увесь світ артиста прочитаємо: навчався у Вертіївській школі мистецтв, де юний талант розгледіли і дали першу підтримку і мотивацію.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь