A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вертіївська громада
Чернігівська область, Ніжинський район

Новий пенсійний закон: що змінюється для українців

Дата: 01.06.2022 11:13
Кількість переглядів: 243

Ще у середині лютого цього року парламент ухвалив Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення пенсійного законодавства» (№ 2040), який тоді був досить обговорюваним в суспільстві, адже вирішував чимало нагальних пенсійних проблем, як-то індексація пенсій держслужбовців чи достроковий вихід на пенсію людей, що втратили роботу.

Та повномасштабна війна, яка змінила абсолютно усе в нашому житті, тимчасово відсунула на другий план і закінчення вирішення цього законодавчого питання. І лише наприкінці квітня Закон було підписано Президентом. 30.04.2022 року документ набув чинності. Які ж зміни вносить законодавчий акт в життя пересічних українців? Саме з цим питанням, з допомогою експертів та фахівців Пенсійного фонду, і розбирався «Кур’єр».

Індексація — для всіх

Як відомо, пенсії науковців, держслужбовців, військовослужбовців й деяких інших категорій пенсіонерів не індексувалися уже протягом багатьох років. Люди ходили по кабінетах, писали в пошуках правди листи в усі інстанції, виходили на мітинги, але питання не зрушувалося з мертвої точки. Тож, вирішення проблеми не просто назріло, а перезріло.

Водночас і для широкого загалу пенсіонерів дата індексації пенсії була щорічним актом доброї волі від влади, бо ж законом чітко не визначалося, з якої саме дати мають перераховуватися пенсії, тільки вказувалося, що індексація проводиться за рішенням Уряду.

Новий закон №2040 усунув ці законодавчі прогалини. Відтепер законодавчо закріплено, що індексація пенсій відбуватиметься щорічно 1 березня. Та головне — індексація здійснюватиметься тепер на загальних умовах для усіх пенсіонерів, не лише для тих хто пішов на пенсію за загальним законом, але й для «спеціальних» пенсіонерів — військових, держслужбовців, науковців тощо. І якщо військовослужбовцям та чорнобильцям з інвалідністю, завдяки спеціальній урядовій постанові, пенсію цього року все ж індексували, то для решти «спеціальних» пенсіонерів – цей закон справді довгоочікуване «рятівне коло».

Хто може вийти на пенсію достроково?

30 квітня — стало певним рубіконом і для пенсіонерів, яким до виходу на пенсію залишилося зовсім небагато, а роботу вони втратили. Така норма існувала до 1 січня 2015 року, але була скасована.

Проте, аби скористатися таким правом дострокового виходу на пенсію потрібно дотриматися кількох важливих умов.

Перша. На день звільнення з роботи людині має залишатися не більше ніж півтора року до досягнення пенсійного віку.

Друга. Обов’язковою умовою призначення такої пенсії є наявність страхового стажу, необхідного для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі. Для чоловіків це 35 років, у жінок – 30 років.

Третя. Звільнення повинно відбуватися з ініціативи роботодавця на підставі змін умов праці.

Четверта. Новація передбачена лише для осіб, трудовий договір з якими розірвано у зв’язку зі змінами в організації виробництва та праці, у тому числі з ліквідацією, реорганізацією, банкрутством, перепрофілюванням підприємства, установи, організації, скороченням чисельності або штату працівників.

П’ята. Людина має зареєструватися у державній службі зайнятості, при цьому має бути відсутня підходяща для неї робота.

Також право дострокового виходу на пенсію надано особам, звільненим з ініціативи роботодавця через невідповідність працівника займаній посаді за станом здоров’я, але у даному випадку — без необхідності реєстрації у державній службі зайнятості. Якщо пенсіонер працюватиме у період до досягнення пенсійного віку, дострокова пенсія не виплачуватиметься.

Довідково

Як зазначають юристи, варто звернути увагу, що маючи не менш ніж 30 років страхового стажу, жінки зможуть достроково вийти на пенсію за півтора року до досягнення 60 років лише в період з 1 січня по 31 грудня 2023 року, оскільки з 2024 року вони мають право на пенсію у 60 років за наявності не менш ніж 31 року страхового стажу. Поступово кількість необхідного стажу збільшуватиметься і 2028-го досягне 35 років.

Право на дострокову пенсію отримали також мати або батько осіб з інвалідністю з дитинства (діти з інвалідністю до 18 років) та тяжко хворих дітей, яким не встановлено інвалідність, та які виховали їх до досягнення 6-річного віку. Додатковою умовою є досягнення жінкою 50 років та її страховий стаж 15 років, а чоловіком – 50 років і страховий стаж 20 років. Дізнатися, коли дитина, котрій не встановлено інвалідність, вважається тяжко хворою, можна у Законі «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування». 

Мінімальні пенсії для військових

Завдяки новому Закону збільшився мінімальний розмір пенсії для військовослужбовців, що отримали інвалідність внаслідок війни. Раніше мінімальний розмір такої пенсії визначався, виходячи з прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, у відсотковому вираженні (для I групи — 120 відсотків, II групи – 110 відсотків, III групи – 105 відсотків прожиткового мінімуму). Нині ж законодавець визначив розмір у фіксованому грошовому виразі. То ж тепер такі пенсії становитимуть:

для I групи інвалідності — 5025 гривень,
 для II групи – 4610 гривень,
 для III групи – 4396 гривень.

При цьому, як і раніше, передбачено механізм їх індексації.

Про доплату до мінімального страхового внеску

Загальновідомо, що до стажу зараховується лише той період, за який людина сплатила страхові внески. А якщо сума страхових внесків, сплачених за відповідний місяць, є меншою за мінімальний страховий внесок, до страхового стажу зараховується пропорційно зменшений період.

У такій ситуації здійснити доплату до мінімального страхового внеску з 1 січня 2004 року можуть будь-які особи, які колись підлягали пенсійному страхуванню, але мають неповний страховий стаж (наприклад, працювали неповний робочий день, були прийняті на роботу не з першого дня календарного місяця або звільнені не останнім днем тощо).

Саме зміни у порядку здійснення цієї доплати і відбулися відповідно до Закону № 2040. Тепер, починаючи з 30 квітня 2022 року, при здійсненні доплати до мінімального страхового внеску за попередні роки, доплата буде розрахована виходячи з мінімальної заробітної плати на дату здійснення доплати. До набрання чинності цього Закону, така доплата розраховувалась виходячи з мінімальної заробітної плати дійсної у відповідному минулому періоді.

Розберемо цю ситуацію на прикладі

Людині потрібно зробити доплату за січень 2010 року. Мінімальна заробітна плата у січні 2010 року складала 869 грн, особі було нараховано заробітну плату 700 грн, з неї за діючою ставкою страхового внеску на той час було сплачено 246,4 грн (700 х 33,2 % + 700 х 2 % = 246,4 грн). З метою зарахування січня 2010 року до страхового стажу як повного, враховуючи, що мінімальний страховий внесок на момент сплати (травень 2022 року) складає 1 430 грн мінімальна заробітна плата 6 500 грн х 22 %), тож доплатити за цей період потрібно буде 1 183,6 грн (1 430 грн – 246,4 грн = 1 183,6 грн).

При цьому важливий ще й такий факт: людина, яка здійснила доплату, формує і подає до органів Пенсійного фонду відомості про суми доплат сама за себе. В них зазначаються місяць та рік, за який проведено нарахування, суму, з якої сплачено внесок та суму доплати.

 Довідково

Щоб з’ясувати, чи є у вас неповні місяці стажу, за які можна здійснити доплату, можна замовити довідку ОК-5 в особистому кабінеті на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України або зверніться до найближчого сервісного центру Пенсійного фонду України, маючи при собі паспорт та ідентифікаційний код. У разі виявлення у своїй трудовій діяльності таких «прогалин» у сервісному центрі можна подати відповідну заяву.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь