A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вертіївська громада
Чернігівська область, Ніжинський район

УВАГА! Відновлення декларування

Дата: 25.10.2023 11:01
Кількість переглядів: 231

Відповідно до п. 2-7 розділу XIII «Прикінцеві положення» Закону України «Про запобігання корупції» особи, які у 2022–2023 роках не подали декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, відповідно до статті 45 цього Закону, і кінцевий строк для подання яких настав до дня набрання чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану», подають такі декларації не пізніше 31 січня 2024 року.

 

Закон України «Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану» набрав чинності 12 жовтня 2023 року.

 

Згідно з ч. 1 ст. 45 Закону України «Про запобігання корупції» у редакції, чинній на 11 жовтня 2023 року, особи, зазначені у пункті 1, підпунктах «а», «в» і «г» пункту 2 частини першої статті 3 цього Закону, зобов’язані щорічно до 1 квітня подавати шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий рік за формою, що визначається Національним агентством.

 

За правилами ч. 2 ст. 45 цього ж Закону в зазначеній редакції особи, зазначені у пункті 1, підпунктах «а», «в» і «г» пункту 2 частини першої статті 3 цього Закону, які припиняють діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, подають декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за період, не охоплений раніше поданими деклараціями.

 

Особи, які припинили діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, або іншу діяльність, зазначену у підпунктах «а», «в» і «г» пункту 2 частини першої статті 3, зобов’язані наступного року після припинення діяльності подавати в установленому частиною першою цієї статті порядку декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий рік.

 

Свою чергою пп. 2 п. 2 розділу ІІ Порядку заповнення та подання декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, затвердженого наказом Національного агентства з питань запобігання корупції від 23 липня 2021 року № 449/21 передбачає, що декларація при звільненні – декларація, яка подається відповідно до абзацу першого частини другої статті 45 Закону – не пізніше 30 календарних днів з дня припинення діяльності.

 

Аналіз наведених норм права дає підстави для таких висновків:

 

До 31 січня 2024 року необхідно подати декларації, які не були подані у 2022-2023 роках і кінцевий строк для подання яких настав до 11 жовтня 2023 року, а саме:

 

- щорічні декларації за 2021 та 2022 рік, кінцевий строк подання яких настав 1 квітня 2022 року та 1 квітня 2023 року;

 

- декларації осіб, які в період дії воєнного стану і до 11 вересня 2023 року включно припинили свою діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування (декларації, що подаються в 30-денний строк після звільнення);

 

- декларації осіб, які припинили свою діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування у 2021-2022 роках (декларації, що подаються наступного року після звільнення).

 

Декларації осіб, які припиняють свою діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування 12 вересня 2023 року та пізніше, необхідно подати в 30-денний строк після звільнення.

 

Декларації осіб, які у 2023 році припинили діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування (декларації, що подаються наступного року після звільнення), необхідно подати до 1 квітня 2024 року.

 

Також п. 2-7 розділу XIII «Прикінцеві положення» Закону України «Про запобігання корупції» встановлює, що суб’єкти декларування звільняються від обов’язку подання передбачених частинами першою та четвертою статті 52 цього Закону повідомлень, підстави для подання яких виникли під час дії правового режиму воєнного стану, введеного Указом Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 64/2022, затвердженим Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 2102-IX, до дня набрання чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану».

 

Отже, суб’єкти декларування звільняються від обов’язку подання повідомлень про відкриття валютного рахунку в установі банку-нерезидента та про суттєві зміни майнового стану, підстави для подання яких виникли під час дії правового режиму воєнного стану до 11 жовтня 2023 року.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь