A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вертіївська громада
Чернігівська область, Ніжинський район

ДЕНЬ СВЯТОГО МИКОЛАЯ. ВІТАЄМО УСІХ ЗІ СВЯТОМ!!!

Дата: 18.12.2016 18:17
Кількість переглядів: 1155

Фото без опису

Ким був святий Миколай

      На відміну від більшості святих,  про життя яких дізнаємося за повір'ями та легендами, св. Миколай - історична особистість. Роками його життя прийнято вважати 270 - 345 рр. н. е. За переказами Микола був єдиним сином у багатих і благочестивих батьків Феофана і Нони. Вони вимолили у Бога, оскільки тривалий час були бездітні, а за це обіцяли присвятити своє дитя релігії. Микола рано осиротів і жив відірвано від усіх, занурений у світ науки.

          Ім'я Миколи зафіксоване в списку єпископів - учасників першого Вселенського християнського собору 325 року, який зібрав імператор Костянтин Великий. За життя він здійснив багато чудес: визволив від смерті трьох обмовлених воєначальників, врятував рідне місто Світи від тяжкого голоду, неодноразово рятував бідуючих на суші і на морі. Після мирної кончини, мощі святого стали виділяти цілюще миро, що ще більше прославило його.

          У 2009 році за рентгенівським знімкам і краніологічним вимірам в Манчестерському університеті реконструювали обличчя Миколи. За даними вчених, Микола був кремезним чоловіком зростом близько 1,68 м. У нього був високий лоб, виступаючі вилиці та підборіддя, карі очі і смаглява шкіра.

Традиція свята 19 грудень

             День святого Миколая починає низку різдвяних свят. І одним з приємних подій цього свята є прихід святого вночі: на Україні він кладе дітям солодощі під подушку, в Європі - в шкарпетки, розвішані біля каміна.

            Історія народження цієї традиції така: по сусідству з Миколою жив бідний вдівець, у якого була дочка. У дівчини був коханий з багатої сім'ї. Але його батьки не хотіли прийняти в будинок безприданницю. Дізнавшись про це, Микола подумав: «У мене є все, а поруч хтось страждає». І щоб допомогти дівчині, вирішив скористатись батьківським спадком. Вночі, щоб не бути впізнаним, він пробрався до убогого будинку і кинув у вікно спальні дівчини згорток з золотими монетами.

Так він поєднав серця коханих, а по місту пройшов слух, що небесний ангел допоміг закоханим. Микола перший раз у житті відчув себе щасливим. Він став приносити в будинки знедолених теплі речі, іграшки та їжу. І завжди під покровом ночі, щоб не бути впізнаним. Але одного разу його вистежили городяни і дуже здивувалися, коли дізналися, що цей замкнутий і сором'язливий юнак має таке добре серце. Пізніше вони обрали Миколу своїм єпископом.

«Миколай на порозі - допомагай мені в дорозі»

              Завдяки своїм діям Миколай вважається покровителем простих людей, моряків, купців і дітей. Є легенда, що в Олександрії ще молодим він воскресив моряка, який зірвався з елемента корабельного оснащення в шторм і розбився на смерть.

                У народній свідомості Микола допомагає і у військовій, і в селянському справі. А також Микола є рятівником від усяких бід, упорядником шлюбних уз і подружнього щастя, захисником обмовлених і невинно засуджених.

                До святого звертаються в безвихідних ситуаціях і при важких матеріальних обставинах, незаміжні і заміжні жінки просять Миколи Угодника про те, щоб благополучно вийти заміж і жити з чоловіком в любові та злагоді. Водії, моряки і просто подорожуючі моляться про те, щоб уникнути небезпек в дорозі. 

Притча про появу дня святого Миколая

 

                У  святого Миколая для вшанування два дні в році - у травні і грудні. Обидва ці місяці важливі для хліборобів («Два Миколи: один з травою, а другий з морозом»). А легенда, за якою святому дісталося саме ці дні, пов'язана з мужиком-селянином. Їхав мужик по путівцю, та застряг з важким возом у багнюці.

                Зіскочив з воза, намагався витягнути віз, але нічого не вийшло. В цей час йшов повз святий Касіян в ошатному вбранні. Попросив у нього мужик допомоги. Образився Касіян, що його з-за такої дрібниці турбують - адже він до Бога в рай поспішає. І пройшов мимо. Через деякий час повз вози проходив інший мандрівник - святий Миколай Угодник. Коли його мужик попросив про допомогу, той відразу підставив плече, весь у багнюці перемазаний, але допоміг віз витягнути і пішов своєю дорогою.

               Коли святі прийшли до Бога, він запитав у Миколи: «Чому ти запізнився і весь перемазаний брудом?» Микола розповів, що трапилося з ним в дорозі. Бог поцікавився, чому Касіян мужику не допоміг? Той відповів: «Я адже на зустріч з тобою квапився. Як я міг прийти в брудному одязі?» - «Раз не допоміг ти мужику, Касіян, будуть тебе тільки раз на чотири роки славити. А Миколу Угодника, швидкого на допомогу, кожен рік будуть святкувати вдвічі». З тих пір день святого Касіяна лише 29 лютого відзначають, а у Миколи Угодника кожен рік і навесні (22 травня - день прибуття його мощей до Барі в Італії), і взимку (19 грудня - день смерті Миколи) за свята

Прикмети на день святого Миколая

 

           У свято Миколая Угодника селяни всього села складалися, варили пиво, ставили усім світом в церкві свічку і правили молебень про дарування всіх благ, щоб наступного року був урожай на жито й плоди. Після чого починалося частування всіх селян брагою, пивом, пирогами і весела їзда з піснями: «Віталися зі сніжною зимою тричі об'їжджаючи навколо села на санях». Залишки їжі роздавали жебракам.

Цікаві факти

            Микола Чудотворець (був греком за походженням) почитався як православною, так і католицькою церквами. Навіть мусульмани і язичники звертаються до нього за допомогою. Адже він вважається найбільш простим і швидким на виконання прохання святим.

          В іконографії виділяють ікони «Миколи зимового» і «Миколи весняного», відповідні дні шанування в році. При цьому «зимовий» Микола зображується у єпископській митрі, а «весняний» - з непокритою головою. За переказами, іконографія «Миколи зимового» виникла в часи царювання Миколи I, який звернув увагу на те, що на іконі його небесний покровитель зображений без головного убору і зробив зауваження духовенству.

              Святий Миколай є прообразом Санта-Клауса. А в країнах Західної Європи розвозити подарунки йому допомагає ослик. Тому біля чобітка для солодощів діти залишають і пару морквин - адже тваринка за нічну подорож може втомитися і зголодніти.

 Наступаюче свято дає можливість проявити будь себе в ролі таємного помічника. Кому буде адресована ваша допомога і любов: дитячим будинкам, школам, лікарням, близьким людям, а може і собі? Вирішувати вам.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь