A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вертіївська громада
Чернігівська область, Ніжинський район

Амброзія полинолиста – небезпечний карантинний бур’ян

Дата: 22.05.2017 21:50
Кількість переглядів: 1234

У селі Вертіївка (вул. Миру, вул.Польова, вул.Серпневого Повстання, вул..Мічуріна) з’явилися вогнища небезпечного карантинного бур’яну – амброзії полинолистої. Ця рослина зовнішнім видом нагадує полин звичайний. Росте вона заввишки від 10 см до 2,5 метрів. Її коріння проникає в грунт на глибину до 3,5м.

Фото без опису

Амброзія містить від 0,07 до 0,15% гірких масел, що робить її токсичною, результат –масові отруєння тварин. При поїданні коровами цього бур’яну, молоко та інші молочні продукти набувають неприємного запаху і смаку.

Амброзія полинолиста належить до тих рослин, що завдають шкоди не тільки сільськогосподарським культурам,та тваринам, а й здоров’ю людини. Надземні частини рослини містять 0,14% ефірних олій, кверцетин, кумарин, псилостахіїн та багато інших складних сполук. Пилок рослин має чітко виражену сенсибілізуючу дію і в період цвітіння викликає епідемічні захворювання населення на амброзійний полліноз.

Захворювання проходить у вигляді різко вираженого алергійного реніту, кон’юктивіту, важкої бронхіальної астми, мігрені, кропивниці, набряку Квінке; хвороба таож супроводжується різким знесиленним. Лікування алергії, спричиненої пилком амброзії тривале й важке, як наслідок втрачається працездатність. Тому амброзію називають ще й екологічним бур’яном.

Усім землекористувачам необхідно систематично здійснювати обстеження своїх територій, і в разі виявлення, негайно ліквідувати вогнища амброзії полинолистої хімічним та механічним методами.

Найбільш ефективним заходом боротьби з амброзією полинолистої в незначних вогнищах є скошування або виривання її з корінням до періоду цвітіння. Скошування необхідно проводити 3-4 рази на сезон не допускаючи цвітіння бур’яну.

Фахівці відділу фітосанітарних процедур

ДУ "Чернігівська обласна фітосанітарна лабораторія"

Крупельницький С.О., Гармаш Л.С.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь