A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вертіївська громада
Чернігівська область, Ніжинський район

Ботулізм: причини, симптоми, профілактика

Дата: 17.08.2017 22:49
Кількість переглядів: 1544

За останні три місяці в Україні було зареєстровано 62 випадки захворювання на ботулізм, 9 людей померло. Що це за хвороба, чи можна від неї вберегтися?

Ботулізм - гостра токсикоінфекція, то виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму і характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи.

Фото без опису

Факторами передачі збудників ботулізму можуть бути продукти, забруднені ґрунтом, в яких нагромаджуються токсини і живі мікроорганізми. Але найчастіше причиною хвороби є  вживання в їжу інфікованої консервованої продукції (особливо домашнього виготовлення), а також м’ясних продуктів, риби в’яленої, копченої, грибів, овочів і фруктів. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їх органолептичних властивостей.

Інкубаційний період при ботулізмі може тривати від 2 годин до 10 діб, найчастіше - 18-24 години. Чим більша кількість токсину потрапила в організм, тим коротший інкубаційний період і тим важчим буде перебіг захворювання.

Симптоми - недуга починається гостро, раптово. Водночас з’являються симптоми нехарактерні для ботулізму: нудота, блювання, слабкість, пронос. Пізніше додаються вже симптоми специфічні: погіршення зору, поява «туману» і «сітки» перед очима, опущення віка, різка слабкість, запаморочення, сухість слизових оболонок рота та глотки, що викликає відчуття чужорідного тіла в горлі, важкість ковтання, розлад мови аж до втрати голосу. З’являються значні розлади дихання, які можуть стати причиною смерті на 2-5-й день хвороби.

Профілактика ботулізму

Оскільки основною причиною виникнення ботулізму є вживання в їжу неякісно приготовлених, зіпсованих продуктів, найголовнішою у профілактиці цього захворювання є роз'яснювальна робота серед населення щодо правил домашнього консервування овочів, фруктів, грибів, м'яса, щодо необхідності ретельного дотримання технології.

Ніжинське міськрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області попереджає:

- в жодному разі не можна вживати в їжу м'ясні та рибні консерви, якщо залізна банка роздута, деформована.

- консерви, що приготовлені в домашніх умовах і зберігаються в герметично закритих банках, перед вживанням треба просмажити чи проварити 15-20 хвилин.

- уникайте копчених продуктів домашнього виготовлення  без попередньої термічної обробки.

- не купуйте на ринках консервів домашнього приготування, рибу чи м'ясо домашнього соління чи копчення.

У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння (слабкість, підвищення температури тіла, нудота, біль в животі, блювання, пронос тощо), не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою медпрацівників.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь