Вертіївська громада
Чернігівська область, Ніжинський район

Ботулізм: причини, симптоми, профілактика

Дата: 17.08.2017 22:49
Кількість переглядів: 1654

За останні три місяці в Україні було зареєстровано 62 випадки захворювання на ботулізм, 9 людей померло. Що це за хвороба, чи можна від неї вберегтися?

Ботулізм - гостра токсикоінфекція, то виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму і характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи.

Фото без опису

Факторами передачі збудників ботулізму можуть бути продукти, забруднені ґрунтом, в яких нагромаджуються токсини і живі мікроорганізми. Але найчастіше причиною хвороби є  вживання в їжу інфікованої консервованої продукції (особливо домашнього виготовлення), а також м’ясних продуктів, риби в’яленої, копченої, грибів, овочів і фруктів. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їх органолептичних властивостей.

Інкубаційний період при ботулізмі може тривати від 2 годин до 10 діб, найчастіше - 18-24 години. Чим більша кількість токсину потрапила в організм, тим коротший інкубаційний період і тим важчим буде перебіг захворювання.

Симптоми - недуга починається гостро, раптово. Водночас з’являються симптоми нехарактерні для ботулізму: нудота, блювання, слабкість, пронос. Пізніше додаються вже симптоми специфічні: погіршення зору, поява «туману» і «сітки» перед очима, опущення віка, різка слабкість, запаморочення, сухість слизових оболонок рота та глотки, що викликає відчуття чужорідного тіла в горлі, важкість ковтання, розлад мови аж до втрати голосу. З’являються значні розлади дихання, які можуть стати причиною смерті на 2-5-й день хвороби.

Профілактика ботулізму

Оскільки основною причиною виникнення ботулізму є вживання в їжу неякісно приготовлених, зіпсованих продуктів, найголовнішою у профілактиці цього захворювання є роз'яснювальна робота серед населення щодо правил домашнього консервування овочів, фруктів, грибів, м'яса, щодо необхідності ретельного дотримання технології.

Ніжинське міськрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області попереджає:

- в жодному разі не можна вживати в їжу м'ясні та рибні консерви, якщо залізна банка роздута, деформована.

- консерви, що приготовлені в домашніх умовах і зберігаються в герметично закритих банках, перед вживанням треба просмажити чи проварити 15-20 хвилин.

- уникайте копчених продуктів домашнього виготовлення  без попередньої термічної обробки.

- не купуйте на ринках консервів домашнього приготування, рибу чи м'ясо домашнього соління чи копчення.

У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння (слабкість, підвищення температури тіла, нудота, біль в животі, блювання, пронос тощо), не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою медпрацівників.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь