A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вертіївська громада
Чернігівська область, Ніжинський район

Для ОТГ і про ОТГ

Дата: 10.08.2017 23:43
Кількість переглядів: 1023

«Плани – ніщо, планування – все», –  саме цей вислів відомого американського військового Дуайта Ейзенхауера як ніколи актуальний у реалізації реформи децентралізації.

Об’єднання територіальних громад, як сам процес, потроху відходить на другий план. Адже його запущено і вже не зупинити. Втім, далеко не всі громади поки зрозуміли, що робити з отриманими повноваженнями і як виконувати зобов’язання.

З історії питання

Наразі Чернігівщина третя в рейтингу областей за формуванням об’єднаних територіальних громад. 

В області вже функціонує 19 об’єднаних територіальних громад. 16 з яких, в цьому році мають прямі міжбюджетні відносини.

У поточному році вже прийняли рішення про об’єднання та чекають призначення перших виборів місцеві ради, що утворять ще 15 ОТГ .

Таким чином процес об’єднання пройшли 272 місцеві рада з 569.

ОТГ області різні як за чисельністю населення, так і за площею. Так, на Чернігівщині є найменша за кількістю жителів громада України – Макіївська (1600 осіб), та ОТГ, площа якої повністю покриває територію адміністративного району – Сновська.

Про гроші

За підсумками 2016 року, 5 громад (які об’єдналися у 2015 та вже мали прямі міжбюджетні відносини) перевиконали бюджет. Обсяг їх власних доходів зріс у 4,5 рази.

Приємний бонус для них — 31 мільйон гривень субвенції з держбюджету на формування інфраструктури.

Найбільше коштів громади направили на оплату капітальних ремонтів, будівництво, встановлення вуличного освітлення. Купували й техніку та транспорт.

Варто зауважити, що проекти громад Чернігівщини як приклад історій успіху увійшли до збірки Асоціації міст України.

Цьогоріч на 16 ОТГ теж очікує потужна субвенція.

Фото без опису

До слова, місцеві бюджети Чернігівщини за січень-липень поповнилися на 2 691,9 мільйона гривень. Зокрема загальний фонд отримав більше двох мільярдів, понад чотириста мільйонів — спеціальний.

Порівняно з аналогічним періодом минулого року доходи збільшилися майже на 42%. Найбільшу частку надходжень складає податок на доходи фізичних осіб.

Найбільше фактичних надходжень станом на 1 липня цього року серед ОТГ Чернігівщини має Корюківська громада — понад 32 мільйони, найменше —— Макіївська (1,7 мільйона).

 

До слова, місцеві бюджети Чернігівщини за січень-липень поповнилися на 2 691,9 мільйона гривень. Зокрема загальний фонд отримав більше двох мільярдів, понад чотириста мільйонів — спеціальний.

Порівняно з аналогічним періодом минулого року доходи збільшилися майже на 42%. Найбільшу частку надходжень складає податок на доходи фізичних осіб.

Найбільше фактичних надходжень станом на 1 липня цього року серед ОТГ Чернігівщини має Корюківська громада — понад 32 мільйони, найменше —— Макіївська (1,7 мільйона).Фото без опису

Державний фонд регіонального розвитку (ДФРР) теж може стати донором проектів ОТГ. 

Фото без опису

Допомогти громадам можуть і в фінансуванні природоохоронних заходів.

Податковим кодексом України встановлено, що екологічний податок — загальнодержавний обов’язковий платіж — є головним джерелом надходжень до фондів охорони навколишнього природного середовища.

За останні роки в законодавстві суттєво змінився розподіл коштів екологічного податку між бюджетами всіх рівнів: наразі чверть коштів надходить саме до місцевих бюджетів, 50% — до обласної скарбниці. Як не повністю, то частково, чимало ініціатив громад зможуть профінансувати міжнародні гранти.

Точка зору

 

Фото без описуЛеонід Сахневич, перший заступник голови Чернігівської облдержадміністрації: Сьогодні ОТГ реконструюють садочки, школи і це добре, адже громади розвиваються. Однак все, що робиться, повинно мати додану вартість. До того ж,варто враховувати, що ОТГ — частина району та області, тож всі дії мають «вписуватися» у Стратегію розвитку Чернігівщини.

 

 

Фото без описуМикола Силенко, регіональний консультант з бюджетних питань в Асоціації міст України: Для того, щоб розумно розподіляти кошти, ОТГ треба мати стратегію розвитку або хоча б середньостроковий план на 3-5 років. При створенні цього документу варто максимально врахувати думку жителів, бізнесу, експертів тощо. Кошти першочергово розподіляти на стратегічні напрямки, а вже потім на інші цілі.
Наразі можу оцінювати тільки перші 5 громад, інші поки не пропрацювали й року. От, до прикладу, Парафіївка вклала кошти в енергозбереження, тим самим зменшила витрати на енергоносії в майбутньому. Виважено до витрат підійшла Вертіївка, побудувавши дорогу, а це — зміцнення інфраструктури та відкриття маршруту Ніжин—Вертіївка. Працюють у цій ОТГ і над розвитком туризму.

 

Фото без описуГолова Корюківської ОТГ Ратан Ахмедов: На сьогодні в селах у нас роботи більше, ніж у місті. Наводимо порядок зі сміттєзвалищами, налагоджуємо вивіз непотребу. Тобто те, чого не бачило село, – сьогодні є.  У нас власних надходжень 50 мільйонів. Із них 30 мільйонів – це ПДФО, 20 – місцеві податки, земля, єдиний податок, екологічний податок і так далі. Відтак, громада має певний ресурс для того, аби фінансувати самостійно невеликі проекти.

Валентин Потеруха, заступник голови Батуринської ОТГ: Батуринська ОТГ окреслила для себе першочергові напрями роботи. Наразі маємо за мету усі бюджетні установи зробити енергоефективними: уже впорядковано дитячий садочок, на черзі – школа. Це не лише зміна вікон та дверей, а й реконструкція систем опалення. Ставку робимо і на розвиток туризму. Адже Батурину є що показати. Працюємо над створенням інформаційного центру, який би розповсюджуватиме відомості про перлини громади.

На злобу дня

Успіх децентралізації залежить від швидкої адаптації законодавства під потреби об’єднаних громад. Зокрема у частині планування бюджету та розмежування територій.

Наразі є потреба і в створенні ефективного механізму нагляду за законністю рішень органів місцевого самоврядування.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь